Kypřicí prášek, jedlá soda nebo amonium? Velký přehled kypřidel + tipy, kdy je použít
Dokonale nadýchaný koláč, lahodné sušenky nebo vláčné muffiny – za tím vším stojí nejen šikovné ruce pekaře či domácí hospodyňky, ale i správná volba kypřicího prostředku. Prášek do pečiva, jedlá soda nebo amonium mají odlišné vlastnosti, a proto fungují v těstě jinak. Kdy po kterém sáhnout a proč není jedno, čím co nahradíte?
www.apetitonline.czSladká tečka z grilu: Ananas a broskev strčí do kapsy i dobře propečený steak
Když se řekne grilování, většina z nás si představí maso, špízy nebo kukuřici. Ale co takhle zakončit večer sladkým dezertem rovnou z roštu? Ananas, broskve, meloun nebo třeba banány – šťavnaté ovoce se na grilu změní v nečekaně sofistikovaný zážitek. Stačí pár minut a můžete servírovat dezert, který nepotřebuje nic víc než kopeček zmrzliny nebo kapku medu.
www.apetitonline.czBBQ omáčka: Jak ji připravit doma, co do ní patří a proč do ní dát kávu
Domácí BBQ omáčka je hotová během několika minut. Potřebujeme na ni běžné suroviny a výsledek? Pikantní pecka, která pozvedne maso, zeleninu i burgery do grilovacího nebe. A pokud do ní přidáme trochu kávy, chuť se posune ještě o level výš.
www.vareni.czZmrzlina jako z cukrárny? Možná přišel čas pomýšlet na zmrzlinovač
Domácí zmrzlina chutná přesně tak, jak si ji uděláme – ať už chceme smetanovou vanilkovou, ovocný sorbet nebo veganskou variantu z kokosového mléka. Jaký zmrzlinovač si pořídit? Zvažte, jak velkou máte kuchyň, kolik péče chcete zmrzlině věnovat a jak dlouho na její přípravu čekat. A přidáme i tip, jak si doma vykouzlit točenou zmrzlinu jako ze stánku.
www.vareni.czNutella s arašídy? My máme Nugetu! Souboj pomazánek, ve kterém Česko vede už 50 let
Nutella ohlásila příchuť, která má být revoluční. Po šedesáti letech přichází s verzí s arašídy! A zatímco svět nadšeně tleská, Češi jen pokrčí rameny. Tohle přece známe už roky! Jen se u nás jmenuje Nugeta a vyrábí se od roku 1972. Tak kdo s čím přišel první?
www.apetitonline.czNaložte maso! K dokonalosti pomůže masu na grilu správná marináda
Šťavnatý steak, křupavé kuřecí křidýlko nebo voňavá krkovička s kůrkou? Grilování není věda, ale pár zásad dělá rozdíl mezi suchou podrážkou a masem, po kterém se jen zapráší. Poradíme vám, jak začít, čím nakládat a co si ohlídat, aby to na roštu opravdu stálo za to.
www.vareni.czDomácí ledové osvěžení: Jahodové nanuky, sorbety, granita i smetanová zmrzlina
Jahodová sezóna nebude trvat dlouho, tak si ji pojďme pořádně užít. Naučíme vás nejen domácí jahodovou zmrzlinu, ale i lehčí sorbet, jahodové nanuky a úžasně jednoduchou jahodovou dřeň.
www.vareni.czHollywood dorazil až ke dveřím: Owen Wilson jako nová tvář Woltu
Co spojuje hvězdu romantických komedií, prázdnou lednici a chuť na něco dobrého? Odpověď je jednoduchá, Owen Wilson a Wolt. Herec s nezaměnitelným šarmem propůjčil svou tvář doručovací službě, kterou milují všichni, kteří si potrpí na dobré jídlo, rychlost a pohodlí.
www.apetitonline.czKvíz: Jak dobře znáte hovězí maso? Otestujte své znalosti o české klasice i moderních trendech
Hovězí maso patří mezi základní stavební kameny české kuchyně – od poctivého vývaru přes guláš až po svíčkovou na smetaně. Umíte ale rozeznat různé části hovězího masa a víte, jak je správně připravit? Zjistěte v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi o této nutričně hodnotné surovině.
www.apetitonline.czPrůvodce zelenými saláty list za listem. Který se hodí do burgeru, který do salátu a který i do teplé kuchyně?
Hlávkový, římský, ledový, dubáček... Nabídka listových salátů je tak pestrá, že mnohdy není snadné vybrat si ten pravý. Rozhoduje vzhled, chuť, ale také konzistence. Jaké jsou nejčastější druhy salátů, čím se od sebe liší, a k čemu se jednotlivé typy salátů nejlépe hodí.
www.apetitonline.czNejstarší parmazán světa? Je mu 27 let, váží 36 kilo – a chutná líp, než byste čekali
Co dělá bochník sýra 27 let ve sklepě? Zraje! Italský parmazán z roku 1998 se letos zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší jedlý Parmigiano Reggiano na světě. A taky nejdražší – oceňuje se za víc než 20 000 eur. Jen pro představu: je to víc, než dáte za některá auta. A rozhodně víc, než za celý regál sýra v supermarketu!
www.apetitonline.czDomácí mascarpone přímo z vaší kuchyně? Žádný problém! Potřebujete jen dvě suroviny a trochu času
Tiramisu si jde jen těžko představit bez mascarpone, to ale patří i do řady dalších dezertů a slaných receptů. Jemný krémový sýr původem z italské Lombardie je běžně dostupný v obchodech, ale jeho domácí příprava je překvapivě jednoduchá a vyžaduje pouze dvě suroviny: smetanu ke šlehání a citronovou šťávu. Výsledkem je čerstvý a lahodný sýr, který může předčit i ten kupovaný.
www.apetitonline.czKdyž kvete bez, smaží se kosmatice. Voňavé, rychlé a skoro zadarmo!
Květy černého bezu právě rozvoněly zahrady – a to znamená jediné: je čas na kosmatice. Stačí je obalit v těstíčku, osmažit dozlatova a během pár minut máte hotovo. Jednodušší to už snad ani být nemůže. Sezóna bezu je krátká, takže pokud kvete i u vás za plotem, nečekejte a využijte jej naplno.
www.apetitonline.czKdyž káva potká estetiku: kavárna Epifany okouzlí nejen dokonalou kávou, kváskovým chlebem i božskými indiánky
Epifany je jako zjevení. Na první pohled vás upoutají čisté linie, interiér laděný do přírodních tónů i nádherná vůně čerstvě upečeného pečiva a dobré kávy. V klidné pardubické čtvrti Trnová vznikl prostor, který se nebojí dělat věci jinak – bez kompromisů, s láskou k řemeslu a citem pro každý detail. Za vším stojí Jana Novotná, která dala svému snu jasnou chuť i tvář.
www.apetitonline.czProstřeno! Speciál Mind Set: Týden plný výzev a překvapení s mistry seberozvoje!
Tento týden v kulinární show Prostřeno! se u sporáků sešli ti, kteří se běžně věnují lidské duši a pomáhají druhým s nastavením mysli. Očekávalo se, že jejich týden bude klidný až nudný, ale opak se stal pravdou. I odborníci na lidskou duši se mohou nechat vyprovokovat!
www.vareni.czJak uvařit rychlý jahodový džem? V zásadě potřebujete jen tři suroviny
Znáte chutnější džem, než je ten z jahod? Domácí jahodový džem - to je chuť léta zavřená ve sklenici. Přitom připravit ho není vůbec těžké ani zdlouhavé. Ukážeme si, jak připravit jednoduchý jahodový džem s minimem surovin, jak funguje želírování, co je pektin a jak si poradit i bez kupovaných směsí.
www.vareni.czSando sendvič po česku: Jak si připravit japonskou delikatesu se šunkou nebo jahodami?
Sando sendviče nejsou jen stylová svačina, ale i výstavní kousek na každém stole. Jsou neodolatelné a velmi efektní, takže se skvěle hodí jako pohoštění na rauty, zahradní slavnosti, brunch nebo třeba piknik.
www.vareni.cz3 nejlepší nepečené dezerty z čerstvého ovoce, které v letních dnech osvěží i zasytí
Užijte si sezonní ovoce jako jahody nebo třešně ve formě osvěžujících dortů. Ať už vás zláká jahodové tiramisu, tvarohové bábovičky, nebo nepečený cheesecake, tyhle recepty vám budou inspirací pro mnoho dalších kreativních obměn.
www.apetitonline.czPečené kuře po asijsku
Kuře po asijsku – je až k nevíře, kolik chutí v sobě kari pasta nese. Kupte si tu nejlepší nebo si udělejte vlastní. K pečenému kuřeti si připravte ochucenou rýži, která pokrm dokonale doplní. Senzační rodinný oběd s asijskou chutí.
www.apetitonline.czDušená mrkev jako parádní příloha i plnohodnotné jídlo: Na másle, s medem, po asijsku i s vepřovým
Dušená mrkev? To je pohádkové jídlo, když víme, jak ji připravit. Nevěříte? Známe sedm chutných způsobů, jak ji připravit – na másle, s medem, po asijsku, s hráškem nebo jako hlavní jídlo s vepřovým. Dozvíme se taky, jestli je lepší škrábat nebo ne, proč se vyplatí mrkev s natí a jak ji správně krájet.
www.vareni.cz