Piškotová roláda bez prasklin: Tipy a triky, díky kterým bude dokonalá
Piškotová roláda? Pro někoho strašák, pro jiného sladké potěšení. Jak ji upéct, aby byla nadýchaná? Jak ji zarolovat bez prasklin? Hoďte obavy za hlavu! S našimi tipy zvládnete roládu jako profesionál.
www.apetitonline.czJahelník jako od babičky: Recept a triky, díky kterým bude vláčný a neodolatelný
Jáhly se vracejí na výsluní – a není divu! Jsou výživné, chutné, lehce stravitelné a jejich příprava je překvapivě jednoduchá. A právě z nich se připravuje jahelník, který se dříve pekl hlavně o svátcích. Dnes si ho ale můžete dopřát kdykoli. Jak ho připravit, aby byl vláčný a neodolatelný? Máme pro vás osvědčený recept i zajímavosti o jáhlách, které vás možná překvapí.
www.apetitonline.czZadáno pro pány aneb Nejlepší foodblogeři, kteří jsou zdrojem inspirace a zábavy
Inspirace ve vaření není nikdy dost, možná i proto se foodblogy těší takové oblibě. A i když vznikají stále nové, těm starším rozhodně neklesají čísla sledovanosti. Je to sice více ženská doména, ale najde se i pár velmi šikovných a inspirujících kuchařů, kteří nechávají nakouknout do své kuchyně, sdílí recepty a vytváří chutný obsah. Které doporučujeme?
www.apetitonline.czScones: Křehké máslové pečivo, které v Británii vyvolává nečekané diskuze
Scones patří k britskému odpolednímu čaji stejně neodmyslitelně jako šálek Earl Grey. Ale to neznamená, že si je nemůžete dopřát kdykoli – ke kávě, snídani nebo jen tak, když vás přepadne chuť na něco dobrého. Možná jste je už ochutnali, možná o nich jen slyšeli, ale jedno je jisté: jakmile přijde na jejich servírování, Britové se rozdělí na dva nesmiřitelné tábory.
www.apetitonline.czAlfred Hitchcock: Mistr hororu děsil i v kuchyni. Proč se bál vajec a jakým jídlem šokoval své hosty?
Alfred Hitchcock byl geniální režisér, který dokázal děsit miliony diváků. Mistr hororu však nebyl jen milovníkem napětí, ale i požitkářem, který si potrpěl na vybraná jídla. Jeho slabostí byl ikonický francouzský quiche Lorraine a své hosty rád šokoval neobvyklými kulinářskými experimenty. On sám měl při tom jednu nevysvětlitelnou fobii – vejce. Jak se stravoval muž, který proměnil filmovou hrůzu v umění?
www.apetitonline.czKdyž se socialismus potká s poctivou kuchyní. Do Retro Bufetu 1982 nechodí turisté, ale místní řemeslníci
Do ospalého sklářského městečka Nový Bor by asi jen málokoho napadlo jet záměrně za zajímavou gastronomií. Když už tady ale budete, zajděte na oběd do Retro Bufetu 1982. Bistro vypadá jako relikt socialistické jídelny a uvnitř najdete poctivou českou kuchyni.
www.apetitonline.czUpečte k Valentýnu koláče, zákusky a cukroví plné lásky
Den svatého Valentýna je ideální příležitostí k pečení sladkých dobrot, které potěší chuťové buňky i srdce. Připravit vlastnoručně upečený dezert je krásný způsob, jak vyjádřit lásku a překvapit svou drahou polovičku něčím výjimečným. Vsaďte na čokoládové dezerty, ovocné koláče a nadýchané krémové dortíky.
www.vareni.czNejšílenější dorty, které cestují s vlastní letenkou: Lucie Charvátová povýšila cukrařinu na umění a slaví světový úspěch
Lucie Charvátová alias Crazy Cakes působí na „dortové“ scéně jako zjevení. Mladá cukrářka nevytváří zákusky, ale umělecká díla. A vy tak nevíte, zda na vás její Wednesday naštvaně nemrkne nebo pes nezaštěká. Kudy vedla cesta od výtvarnictví až na světové cukrářské soutěže? Jaký dort Lucie odmítla upéct a proč její soutěžní dort potřeboval vlastní letenku?
www.apetitonline.czÚspěchy v kuchařských soutěžích potřebujeme! Dáváme tím do světa zprávu, že Česko není jen pivo a knedlík, říká Marek Fichtner
V Česku se znovu chystá prestižní kuchařská soutěž Bocuse d‘Or a pořadatelé připravili několik novinek – mění se termín i místo. „České národní kolo se uskuteční 30. června a 1. července v Karlových Varech a oproti minulému ročníku se také sníží počet soutěžících z deseti na šest,“ říká Marek Fichtner, prezident české akademie Bocuse d’Or a šéfkuchař restaurace Červený Jelen.
www.apetitonline.czNenápadný skvost mezi sladkým pečivem: Jak na jednoduché skořicové šneky?
Čerstvý kynutý skořicový šnek, to je nebe na zemi. Sladké chuti, skořicové vůni a hedvábné jemnosti pečiva s cukrovou polevou se jen těžko odolává, zvlášť když před námi stojí hrnek s kávou.
www.vareni.czTipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření
Blíží se svátek všech zamilovaných, a ať už jste jeho nadšeným příznivcem, nebo vás moc nebere, je to skvělá příležitost oslavit lásku. A to nejen tím, že si navzájem připomenete, co jeden pro druhého znamenáte, ale třeba i milou drobností. Jestli něco potěší téměř každého, jsou to dárky spojené s jídlem. Ať už jde o dárky přímo určené k jídlu, nebo o takové, které s jídlem nějak souvisejí.
www.apetitonline.czNa co si dát pozor při zařizování kuchyně? Poradí odborníci z kuchyňských studií
Zařizujete nový byt nebo se chystáte na rekonstrukci kuchyně? Užijte si tento vzrušující proces naplno! Pamatujte na to, že kuchyňská linka by měla být stylová a příjemná na pohled, ale hlavně funkční a praktická při používání. Kde umístit lednici, kolik pracovní plochy potřebujete a kam uložit talíře, hrnce či příbory? Poradí vám odborníci z kuchyňských studií.
www.apetitonline.czRocky Road: Sladký chaos, který si připravíte po svém a potěší nejen na Valentýna
Jakmile ochutnáte, zjistíte, že je to láska na první sousto. Divoká směs čokolády, sušenek, marshmallows a bonbónů sice působí jako sladký chaos, ale právě v tom tkví kouzlo Rocky Road – dezertu bez pravidel, který si můžete sestavit podle své chuti. Tak proč letos na Valentýna nezkusit něco jiného než klasickou bonboniéru?
www.apetitonline.czNudličkové těsto kataifi pochází z Řecka. Připravíte z něj baklavu i dubajskou čokoládu
Kataifi je jedinečné těsto, které se svým vzhledem i texturou liší od všech ostatních. Připomíná jemné nitky nebo vlasové nudle a využívá se především v řecké, turecké a blízkovýchodní kuchyni. Ačkoliv se s ním nejčastěji setkáme v dezertech, má široké kulinářské využití, které si snadno osvojí i amatérští kuchaři.
www.vareni.czNejromantičtější restaurace v Praze aneb Kam jít na rande a kde oslavit Valentýna?
Od dobré restaurace se čeká výtečná kuchyně a zajímavé menu, příjemná obsluha, která umí poradit s výběrem vína, hezké prostředí... Ale chcete-li jít na rande, na kterém vám záleží, oslavit výročí a dát partnerovi najevo, jak si společných let vážíte, nebo byste rádi pozvali svou lásku na valentýnskou večeři, pak chcete ještě něco navíc.
www.apetitonline.czJak dlouho se peče kuře a na kolik stupňů? Praktický průvodce pečením
Pečeným kuřetem se vždycky zavděčíte. Hodí jak na slavnostní oběd, tak k rychlé rodinné večeři. A nejlepší na něm je, že nejlépe chutná jen se solí. Aby bylo kuře dokonale šťavnaté, nevysušené a mělo křupavou kůžičku, je důležité zvolit správnou teplotu a dobu pečení. Jak dlouho se peče kuře, na kolik stupňů a jak dosáhnout nejlepší chuti?
www.vareni.czKam na skvělou pizzu? Přehled 50 nejlepších pizzerií v Česku napoví
Pizza už v Česku doslova zdomácněla. Na skvělou pizzerii, ve které by si pochutnal i Ital, lze narazit prakticky v každém koutu republiky. Vybrali jsme pro vás padesátku těch úplně nejlepších od Aše po Zlín.
www.vareni.czOsm nejlepších asijských olejů: Na co se hodí a jak je správně používat?
Asijská kuchyně je doslova nabitá chutěmi. Tajemství dokonale vyvážené a bohaté chuti spočívá nejen v exotických ingrediencích, ale důležitou roli hrají použité oleje. Bez jakých olejů se asijská kuchyně neobejde a jaké recepty si s nimi můžete připravit?
www.apetitonline.czJak upéct pravé cukrářské piškoty: Vyzkoušejte ověřený recept podle cukrářky Petry Stahlové
Kdo jednou ochutnal domácí cukrářské piškoty, už se k těm kupovaným nevrací. Jsou lehké, nadýchané, jemně sladké a hlavně – víte přesně, co v nich je. Tiramisu, Šarlota nebo trifle s nimi dostanou úplně jiný rozměr a jejich příprava je překvapivě snadná! Pustíte se do pečení?
www.apetitonline.czNedocenitelné brambory: Co všechno z nich můžeme uvařit?
S bramborami si vystačíte při přípravě přílohy, hlavního jídla i moučníku. Nevěříte? Brambory tvoří skvělou kombinaci chutí nejen s česnekem a majoránkou, ale i se smetanou, vajíčkem nebo povidly! Můžete je vařit, zapékat, smažit nebo je použít do těsta. S bramborami se zkrátka v kuchyni nikdy nudit nebudete.
www.vareni.cz