Mikrobylinky jídlu sluší. Vypěstujte si lahodné vitamíny sami za oknem
Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.
www.vareni.czZ Buffala do celého světa: Historie a recept na slavná Buffalo wings
Buffalo wings – pikantní kuřecí křidélka, která létají po světě už celých 60 let, mají příběh, který rozhodně stojí za to objevit. Nejsou to jen obyčejná křidélka z trouby. Proč se jmenují právě „Buffalo“ a jaká náhoda vedla k jejich vzniku? Pojďme se podívat na to, jak se z obyčejného jídla stala legenda.
www.apetitonline.czKVÍZ: Můžete žít bez chleba?
Chléb je po staletí základem lidského jídelníčku, pro mnohé je nepostradatelnou součástí každodenního života dodnes. Od starověkých civilizací se jeho podoby proměňovaly, ale jeho význam zůstává. Vydejte se na cestu s chlebem, otestujte své znalosti a zjistěte, co všechno o něm víte!
www.vareni.czJak na dokonalý Tarte Tatin? Vyberte správná jablka a nechte vyniknout jejich chuť
Svatý grál jablečných koláčů, který podle legendy vymyslely sestry Tatinovy (pravděpodobně jej však jen zpopularizovaly). Působí velmi jednoduše, ale má svá úskalí. Těmi proplujete bez potíží – stačí vybrat vhodná jablka i pečicí formu – nám se osvědčila litina.
www.apetitonline.czRadek Kašpárek je na Rohlíku! Dvě jídla z jeho restaurace 420 nově koupíte online
Chcete ochutnat burger z trhaného hovězího masa nebo foccaciu s pastrami od Radka Kašpárka v pohodlí domova? Tuhle možnost teď máte – online supermarket Rohlik.cz nabízí dva boxy připravené přímo v restauraci 420, kterou známý šéfkuchař Radek Kašpárek otevřel loni v prosinci.
www.apetitonline.cz„Vepřová jitrnice je moje srdcovka,“ říká Jan Punčochář. Připravte si ji podle jeho receptu se zelím a bramborami grenaille
Jana Punčocháře není třeba dlouze představovat: šéfkuchař restaurací U Matěje a Stůl i moderátor a porotce v televizních soutěžích a pořadech. Jeho doménou je česká kuchyně a od dětství miloval zabijačky. Proto nepřekvapí jeho srdcovka mezi oblíbenými pokrmy: vepřová jitrnice. Připravte si ji podle jeho receptu se zelím a bramborami grenaille.
www.apetitonline.czPastéis de nata, sladké tajemství Lisabonu: Křupavé těsto a hedvábný krém si vás získají po prvním soustu
Portugalsko nabízí víc než pláže a portské víno. Jeho skutečným sladkým pokladem je Pastéis de nata – malý, křupavý a krémový dezert, který si vás získá hned po prvním soustu. Původ tohoto lahodného kousku obklopují různé legendy, ale jedno je jisté – když ho ochutnáte, zůstat u jednoho nedokážete!
www.apetitonline.czKVÍZ: Od kořene po semínko aneb jedlé části rostlin. Co doopravdy víte o svých oblíbených potravinách?
Svět rostlin je plný překvapení. Každá část rostliny – od kořene až po plod – může hrát v kuchyni svou nezastupitelnou roli. Některé rostliny nás zásobují listy, jiné stonky nebo květy, jíme plody i semínka... Kolik toho vlastně víte o tom, které části běžně používáte při vaření?
www.apetitonline.czJak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené
Vůně houbové polévky málokoho nechá chladným! Houbovka, kulajda, bramboračka i dršťková polévka z růžovek, kotrčů či bedel mají sezonu zejména na podzim. Jak polévku z hub připravit, jak ji zahustit a jak dlouho houby vařit?
www.vareni.czDnes je Den skořicových šneků: Víme, kam v Praze pro ty nejlepší a jak si je upéct doma
Když se řekne „lahodná kombinace kynutého těsta, másla, skořice a cukru“, mnozí už vědí: skořicový šnek. Sladkou pochoutku původem ze Skandinávie („kanelbulle“) si oblíbili i čeští gurmáni a stala se součástí nabídky řady kaváren a pekáren. A kdy jindy vyrazit na ty nejlepší než v Den skořicových šneků, který se slaví každý rok 4. října? Vyzkoušejte jeden z našich pražských tipů, nebo si je rovnou podle našeho receptu upečte.
www.apetitonline.czHostinec U Krobiána patří jedné rodině už přes sto let. Kuchyně se opírá o rakousko-uherskou tradici a vše je z lokálních zdrojů
Restaurace U Krobiána se nachází v malebné obci Hostím v okrese Beroun. Návštěvníkům nabízí kuchyni stojící na pilířích rakousko-uherských tradic a také cestu do minulosti. V hostinci, který stojí na bývalé důležité obchodní trase Via Carolina, ožívají časy minulé, kdy se kolem proháněli poutníci, trampové a obchodníci.
www.apetitonline.czCo se starým pečivem? Osm důvodů, proč ho nevyhazovat
Starý chléb, rohlíky a další pečivo můžeme šikovně proměnit v širokou škálu jídel, od tradičních až po moderní. A vůbec se za ně nemusíme stydět. Připravíme z nich parádní nádivku, žemlovku, polévky, topinky nebo krutony do polévky.
www.vareni.czNa farmě u Prahy pěstují manželé shiitake, houby starých samurajů s chutí umami
Dříve je pěstovali staří samurajové, dnes je ryze přírodní metodou pěstují manželé Sýkorovští na své farmě v Káraném u Prahy. Jejich houby shiitake neboli houževnatec jedlý mají plnou chuť umami i blahodárné zdravotní účinky.
www.apetitonline.czHrušková pracharanda: Zapomenutý poklad našich babiček se opět hlásí o slovo
Hrušková pracharanda patří mezi zapomenuté klenoty české kuchyně, který si zaslouží návrat do našich domovů. S její jemnou, sladkou chutí a lehce karamelovou vůní je ideální k posypání ovocných koláčů, ovesné kaše nebo jogurtu. A protože právě teď nastává sezóna hrušek, je ten nejlepší čas objevit kouzlo tohoto tradičního sladidla.
www.apetitonline.czTvarůžkový tatarák, co má říz: Krok za krokem k pikantní pochoutce z Olomouce
Milujete českou kuchyni a rádi experimentujete s tradičními chutěmi? Tvarůžkový tatarák je dokonalou volbou pro všechny milovníky výrazných sýrů a netradičních pokrmů. Naučte se, jak připravit tento zajímavý předkrm snadno a rychle.
www.apetitonline.czNeviditelný koláč s jablky a hruškami
Vymysleli jej Francouzi a nazvali jej ‚gâteau invisible‘, tedy neviditelný koláč, protože plátky ovoce se objeví až jako mozaika na řezu. Těsto připomíná směs na palačinky a koláč potřebuje odpočinek, aby se dobře krájel. Pokud chcete, připravte navíc i karamelovou omáčku.
www.apetitonline.czColeslaw: Levný zelný salát, který dobyl svět. Připravíte ho, než bys řekl švec
Co potřebujete na salát coleslaw? Velmi málo. Celé kouzlo mají na svědomí obyčejné základní suroviny: zelí, mrkev a majonéza. S dochucením si můžete ještě pohrát, ve výsledku však vždy za pár korun získáte lahodný doplněk ke grilovanému masu, řízkům, steakům i hamburgerům.
www.vareni.czKam v Česku na Oktoberfest? Vyrazte do Hangáru na Letnou nebo na Dobrý místo v Pardubicích
Poprvé se Oktoberfest konal v roce 1810 na počest svatby bavorského korunního prince Ludvíka a princezny Terezy. A na stejném místě, tedy na velké louce zvané Theresienwiese, se koná dodnes. Jen se „trochu“ rozrostl a jeho sláva přesáhla hranice. Za Oktoberfestem, dobrým mnichovským pivem a bavorskými dobrotami tak už dávno nemusíte až do Mnichova, vyrazte třeba na Letnou nebo do Ústí!
www.apetitonline.czNechte děti, ať si připraví svačinu! Tipy na pomazánky, muffiny a dobroty z listového těsta, které zvládnou i ti nejmenší kuchaři
Pustit děti do kuchyně může být opravdová zábava – i když uklízení bude možná trochu delší než obvykle. Na druhou stranu, ta radost v jejich očích, když si připraví vlastní svačinu, za to stojí! Máme pro vás tipy na jednoduché recepty, které zvládnou i ti nejmenší kuchaři.
www.apetitonline.czVepřové maso s dušenými kedlubnami
Vepřové maso s dušenými kedlubnami a bramborami je odlehčená verze tradičního knedlo zelo vepřo. I když se může zdát, že kedlubny jsou výhradně jarní zelenina, právě na podzim přichází jejich druhá sezóna. A recept je skvělou příležitostí, jak zeleninu zpracovat i v tomto nečase.
www.apetitonline.cz