Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška: Začal jsem péct díky mamince a babičce. Všechny základy mám od nich
Letošní ročník pořadu Peče celá země byl obzvlášť vypečený. Účastníci podávali neuvěřitelné výkony, jejich práci sledovali diváci s obdivem po deset týdnů. Velkou měrou k báječné podívané přispěl i její vítěz, Vojtěch Vrtiška. Neotřelými nápady si získal i porotu. Jak se k cukrařině dostal a kde jsou jeho slabá pekařská místa?
www.apetitonline.czJeptišky od Josefa Maršálka: francouzský dezert s čokoládou zvládnete podle postupu raz dva
Cukrář Josef Maršálek jede na čokoládové vlně. Na trh uvedl vlastní čokolády, doprovodil je obsáhlou knihou a čokoládový dezert nyní upekl i pro Apetit. Navíc nám prozradil, že chystá jednu exkluzivní jarní novinku.
www.apetitonline.czPoužitý olej do odpadu nepatří. Vyhoďte ho do ‚tuktejneru‘ nebo na něj použijte zázračný prášek
Klasická Nerudovská otázka „kam s ním“, tedy s použitým olejem, je oříšek nejen pro domácnosti, řeší ho i velké gastroprovozovny. Přesto, že pro každého z nich platí jiná legislativní pravidla, jedno mají společné – do odpadu olej rozhodně nepatří. Co tedy s použitým kuchyňským olejem?
www.apetitonline.czCo je massaman kari? Ochutnejte nejlepší jídlo na světě. Zvládnete ho doma, nepálí a je plné chutí
Není to obyčejné thajské kari, je to massaman kari. Pokrm, který patří mezi nejchutnější jídla světa a jeho historie je stejně bohatá jako jeho chuť. Odkud pochází, jaké suroviny obsahuje a jak si ho připravit v pohodlí domova?
www.apetitonline.czJídlo nazeleno: Oslavte den Svatého Patrika jako Irové. Dejte si zelené pivo, obarvěte jídlo zeleným čajem nebo řasou
Každý rok 17. března Irové v Irsku i po celém světě slaví svátek svého patrona – Svatého Patrika. Co se přesně dělá a (hlavně) pije na den Sv. Patrika?
www.apetitonline.czCennější než zlato. Víte, které koření mělo kdysi takovou cenu?
Jak se praví ve známé pohádce: sůl (je) nad zlato. O pepři tradiční pořekadlo mlčí. Přitom právě tohle starodávné koření se před pár staletími vyvažovalo zlatem. Exkluzivnější než černý je snad jenom… pepř zelený. Nebo možná bílý a červený. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?
www.apetitonline.czHot honey: Stačí spojit dvě suroviny a získáte dokonalý základ na marinády a zálivky
Co se stane, smícháme-li sladký med s pálivou chilli papričkou? Vznikne dokonalá chuť se silou obou superpotravin. Gastronomický hit si můžete vyrobit i doma, jeho využití je všestranné a do řízné sladké tekutiny se zamilujete taky.
www.apetitonline.czZdolejte pekařskou výzvu jménem gâteau Saint Honoré: Co se za francouzským názvem skrývá a jak dort připravit
Technický úkol umí účastníky show Peče celá země pěkně potrápit. Jde o jedinou výzvu, jejíž obsah předem neznají a na niž se nemohou nachystat. Finalisté budou v posledním díle 3. řady čelit nástrahám Gâteau Saint Honoré, tedy dortu svatého Honoria. Jaký dezert se pod tímto francouzským názvem skrývá a jak se připravuje?
www.apetitonline.czVelikonoční granola
Taky si každý rok lámete hlavu, čím o Velikonocích obdarovat koledníky? Malovaná a čokoládová vejce jsou klasika, ale co kdybyste letos vyzkoušeli tuhle originální mrkvovou granolu ve vtipném balení? Úspěch zaručen! Voňavé pečené müsli à la mrkvový dort ovšem zachutná celé rodině. Stačí přidat mléko, jogurt či jiný mléčný výrobek a skvělá křupavá snídaně z ovesných vloček je na světě.
www.apetitonline.czBleskové zelené kari
Lucka Králová vás naučí svůj nejoblíbenější recept na asijské zelené kari. Pokud ho milujete, ale jeho příprava od základu vám přijde příliš složitá a náročná, její recept vás přesvědčí o opaku. Kombinaci zeleniny můžete zvolit podle vlastní chuti, v redakci jsme si ale nejvíce oblíbili brokolici, hrášek a zelený chřest. S tímhle příjemně pikantním receptem si chřestovou sezonu opravdu vychutnáte!
www.apetitonline.czVanilkové cupcaky s čokoládovým krémem
Cupcaky, nadýcháné a vláčné dortíky akorát do ruky, ozdobené sametovým čokoládovým krémem jsou skvělou volbou pro každou příležitost. S jejich finální podobou si můžete opravdu vyhrát! Čerstvé ovoce, čokoládové hobliny, sekané oříšky, karamelové křupinky... Snadno je proměníte i ve fantastický velikonoční dezert pro malé i velké koledníky, pokud je ozdobíte malými pestrobarevnými čokoládovými vajíčky.
www.apetitonline.czPistáciové jeptišky s bílou čokoládou a mučenkou podle Josefa Maršálka
Religieuse neboli jeptišky se skládají ze dvou profiterolek z odpalovaného těsta plněných krémem, které se postaví na sebe a polijí čokoládou – tvar tak připomíná jeptišku v tmavém hábitu. Ty naše byly zelené. „Fotíme přece na březen,“ smál se Josef našemu překvapení, jak jarně může čokoládový dezert vypadat.
www.apetitonline.czVše, co byste měli vědět o bábovkových formách
Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.
www.apetitonline.czZ Tchaj-wanu až do Česka: Byla jsem překvapená, jak jsou Češi otevření, říká majitelka nového matcha baru
Kousek od náměstí I.P. Pavlova v Praze otevřela tchajwanská rodačka podnik, který je celý založený na matche. Pokud jste mysleli, že existuje jen jeden druh zeleného čajového prášku, jste na omylu. V Matcha Crew připravují drinky a zákusky z šesti druhů, které Eva Wei pojmenovala podle členů své rodiny.
www.apetitonline.czŠkola vaření: Játrové knedlíčky promění obyčejnou polévku v nebeskou lahůdku
Jak pozvednout polévku na vyšší úroveň? Přidejte zavářku! Mezi nejoblíbenější patří bezesporu játrové knedlíčky či játrová rýže.
www.apetitonline.czCo by rozhodně nemělo chybět na velikonoční tabuli?
Velikonoční svátky se pojí s celou řadou tradic a zvyků, ale také s dobrým jídlem. Klasiku představují vaječné pokrmy. Na velikonočně prostřené tabuli však rozhodně nesmí chybět různé druhy nádivek, velikonoční beránek nebo jehněčí či telecí maso.
www.apetitonline.czDubnový Apetit právě v prodeji: Oslavte s námi svátky jara
Oslavte Velikonoce a příchod jara s dubnovým Apetitem, který je v prodeji 14. 3. Čeká vás velikonoční menu, ochutnávka z nové kuchařky Slavná vejce, vaření s kopřivami, masové pečínky s nádivkami i sladké kynuté moučníky nebo jarní cupcaky jako stvořené malé i velké pro koledníky.
www.apetitonline.czSlavná vejce: Nová kuchařka Apetitu přináší světové klasiky i nové chutě
V edici Apetit vítáme další přírůstek – kuchařku Slavná vejce. Novinka, s níž můžete vařit od rána do večera, nadchne všechny, kteří milují ikonické recepty, jakými jsou například francouzská omeleta či crème brûlée, i ty, kteří rádi objevují svět prostřednictvím nových chutí.
www.apetitonline.czErik a Lucie opustili Holandsko a v Máchově kraji otevřeli restauraci. Roubenku koupili po českém skladateli
V malebné roubence z 19. století uprostřed kokořínských lesů otevřeli před dvěma lety Erik a Lucie restauraci. Typickou českou hospodu uvnitř nenajdete. Vaří se tedy ze sezónních lokálních surovin po vzoru moderní gastronomie.
www.apetitonline.czCo jí hvězda filmu Duna? Zendaya je vegetariánkou od dětství, zeleninu ale nemusí
Americká herečka a zpěvačka Zendaya v minulosti vytkla časopisu Modeliste, že zveřejnil vyretušované fotky, kde vypadá štíhlejší než ve skutečnosti. Zastává totiž pozitivní přístup k tělu a žádná postava podle ní není ošklivá. Věří, že je důležité tělu naslouchat a jíst, když si o to řekne. A čím tedy zahání hlad ona?
www.apetitonline.cz