Naše NovinyVaření

  • Zprávy
    Zprávy
    Politika
    Svět
    Ekonomika
    Finance
  • Sport
    Sport
    Fotbal
    Hokej
    Automoto
    Tenis
    Golf
    Vodní
    Lyžování
  • Zábava
    Zábava
    Společnost
    Hry
    Film
    Hudba
  • Lifestyle
    Lifestyle
    Ženy
    Cestování
    Jídlo a pití
    Vaření
    Bydlení
    Sex
    Móda
    Zdraví
    Fitness
  • Technika
    Technika
    Auta
    Mobily
    Počítače
    Apple
    Internet
  • Různé
    Různé
    Muži
    Student
    Fotografie
    Architektura
    Pro děti
    Zahrada
  • O projektu
  • Sezona food festivalů začala, lidé ochutnají i extrémy

    Sezona food festivalů začala, lidé ochutnají i extrémy

    Černovickým pivním festivalem začala v Brně jarní sezona gastrofestivalů, které zažily v posledních letech boom a většina se jich udržela. Lidé se mohou na jaře těšit na Burger Festival, Extrem Food Festival, Guláš fest či festivaly Ochutnej svět a Ochutnej Česko.

    www.tyden.cz
  • Pikantní losos s harissou a kuskusem

    Pikantní losos s harissou a kuskusem

    Kuskus a losos vám díky své expresní přípravě vytrhnou trn z paty v případě, že se vracíte pozdě z práce a přesto si chcete dopřát teplou večeři. Navíc si královsky pochutnáte! Vaření 0:15 Velmi snadné 1 Troubu předehřejte na 200/180°C. Lososa rozložte do mělkého pekáčku. Smíchejte pomerančovou šťávu s olejem a harissou a směsí potřete filety. Vložte pekáček do trouby a pečte 10–12 minut (podle velikosti a výšky filetu). Losos musí být propečený, ale ne vysušený! 2 Kuskus vsypte do mísy, osolte a opepřete a promíchejte s pomerančovou kůrou. Zalijte horkou vodou (podle návodu na obalu), zakryjte a nechte 5 minut bobtnat. 3 Potom kuskus načechrejte vidličkou a zlehka do něj vmíchejte nakrájenou okurku, cibuli a bylinky. Podávejte s upečeným lososem i s pálivou omáčkou z pekáčku a posypané mandlovými lupínky. Zvolte hodnocení Hodnotit jako 1 z 5 Hodnotit jako 2 z 5 Hodnotit jako 3 z 5 Hodnotit jako 4 z 5 Hodnotit jako 5 z 5 Zrušit hodnocení Pro 2 osoby redakce Apetitu 2 lososové filety bez kůže a kostí (po 150-200g) 1 pomeranč, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva 1 lžíce olivového oleje 1–2 lžíce červené chilli pasty harissa (záleží na tom, jak moc pálivý pokrm chcete mít) 100g kuskusu sůl 1/4 okurky, nakrájená na kostičky 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno hrst nasekané hladkolisté petrželky nebo lžíce mátových lístků 1 lžíce mandlových plátků, nasucho opražených na pánvi Soukromý Pikantní Rychlé Oběd Večeře Ryby a mořské plody Vaření Hlavní chod Cibule , Kuskus , Losos , Mandle , Máta , Okurky , Olivový olej , Petrželka , Pomeranč Do 10 minut Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem Opékané nudle soba Kuřecí křidýlka na thajský způsob Zapékané těstoviny 2017/4 redakce Apetitu Ryby Žádná

    www.apetitonline.cz
  • Zapékané těstoviny

    Zapékané těstoviny

    Geniální recept, do kterého schováte zbylé kousky sýrů, brokolici, která už není v nejlepší kondici, maso či den staré pečivo... A přitom si báječně pochutnáte! Pečení 0:25 Velmi snadné 1 Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Na poslední 2–3 minuty k nim přidejte brokolici. Sceďte, propláchněte studenou vodou a odložte pod navlhčenou utěrku. 2 Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím v rendlíku rozehřejte na středním ohni olej či máslo a opékejte na něm cibuli zvolna doměkka (asi 10 minut). Vsypte mouku, mírně zesilte oheň a opékejte a míchejte 2–3 minuty, až mouka zezlátne a rozvoní se. Pak zmírněte oheň a pomalu přilévejte mléko za stálého šlehání balonovou či pružinovou metlou. Potom znovu zesilte oheň na střední a míchejte či šlehejte, až směs zhoustne a mírně se provaří (asi 5–10 minut). Vsypte špenát (z mraženého dobře vymačkejte vodu) a polovinu strouhaných sýrů. Míchejte, až se sýry rozpustí. 3 Připravenou omáčku promíchejte s těstovinami s brokolicí a kuřecím masem, podle chuti osolte a opepřete. Nalijte do větší zapékací mísy vymazané tukem. Pečivo rozmixujte na strouhanku, smíchejte ji se zbývajícím sýrem a směsí posypte povrch pekáče. Pečte 20–25 minut, až vršek zezlátne a omáčka bude bublat. Podávejte se salátem s výraznou zálivkou podle chuti.  Zvolte hodnocení Hodnotit jako 1 z 5 Hodnotit jako 2 z 5 Hodnotit jako 3 z 5 Hodnotit jako 4 z 5 Hodnotit jako 5 z 5 Zrušit hodnocení Pro 4 osoby redakce Apetitu 300-400g kolínek nebo jiných krátkých těstovin 200g brokolice, rozebrané na růžičky 50ml olivového oleje nebo 2 lžíce másla + na vymazání mísy 1 cibule, nakrájená nadrobno 50g hladké mouky 550ml mléka 100g špenátu či jiného zeleného lupení 60g čedaru nebo jiného polotvrdého sýra, strouhaného 60g gruyèru či ementálu, strouhaného cca 200–250g obraného pečeného či vařeného kuřecího masa, na kousky sůl a čerstvě mletý pepř 1 houska nebo rohlík či cca 2 plátky toustového chleba listový či míchaný čerstvý zeleninový salát k podávání Soukromý Rychlé Vhodné pro děti Oběd Večeře Těstoviny Pečení Hlavní chod Brokolice , Cibule , Drůbeží maso , Máslo , Mléko , Mouka , Olivový olej , Saláty , Sýry , Špenát , Těstoviny Do 20 minut Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem Opékané nudle soba Kuřecí křidýlka na thajský způsob Pikantní losos s harissou a kuskusem 2017/4 redakce Apetitu Těstoviny Bohatá

    www.apetitonline.cz
  • Kuřecí křidýlka na thajský způsob

    Kuřecí křidýlka na thajský způsob

    Pikantní, a přitom sladká křidýlka můžete připravit rodině k večeři, ale také jako pohoštění na večírek. Současně s nimi však na stůl postavte misku s teplou vodou a kapkou citronové šťávy. Pečení 0:35 Velmi snadné 1 V míse smíchejte med nebo sirup, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovku a ocet. Marinádou přelijte maso, promíchejte a nechte minimálně 30 minut marinovat v chladu. 2 Troubu vyhřejte na 200/180°C. Křidýlka vyjměte z marinády, vložte do pekáčku a pečte 25–30 minut dozlatova. Každých 5 minut otočte. Nakonec přelijte zbylou marinádou, posypte drcenými arašídy, zvyšte teplotu v troubě na 220/200°C a dopečte ještě asi 5 minut. 3 Před podáváním podle chuti dosolte, posypte křidýlka nasekaným koriandrem a podávejte s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy. Zvolte hodnocení Hodnotit jako 1 z 5 Hodnotit jako 2 z 5 Hodnotit jako 3 z 5 Hodnotit jako 4 z 5 Hodnotit jako 5 z 5 Zrušit hodnocení Pro 4 osoby + marinování redakce Apetitu 100g tekutého medu nebo zlatého sirupu 2 stroužky česneku, rozdrcené 2cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený najemno 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček (nebo podle chuti) 60ml sójové omáčky 60ml rýžového vinného octa 1kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání + další k podávání sůl lístky koriandru, 2 limety, k podávání Soukromý Pikantní Rychlé Oběd Večeře Party Piknik Kuře Pečení Hlavní chod Arašídy , Citronová tráva , Česnek , Drůbeží maso , Chilli paprička , Chilli paprička , Koriandr , Limeta , Med , Sójová omáčka , Zázvor Do 10 minut Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem Opékané nudle soba Zapékané těstoviny Pikantní losos s harissou a kuskusem 2017/4 redakce Apetitu Drůbeží Sladká

    www.apetitonline.cz
  • Opékané nudle soba

    Opékané nudle soba

    Pestrobarevná večeře plná zeleniny nadchne nejen vegany. Díky bleskové a snadné přípravě si ho jistě zamilujete také. Vaření 0:10 Velmi snadné 1  Vidličkou či metličkou prošlehejte přísady na omáčku. 2  Nudle uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Sceďte je a propláchněte studenou vodou. Odložte. 3  Ve velké hluboké pánvi nebo ve woku na středním až silném ohni rozehřejte olej. Až se olej rozpálí, vsypte houby a pokud možno v jedné vrstvě je opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby zezlátly. Vyjměte je z pánve a odložte. Do pánve dejte brokolici a opékejte 3–4 minuty, aby byla měkká, ale ještě křehká. Přidejte papriky a hrášek či boby, cibulku a česnek. Za stálého obracení opékejte 1–2 minuty, až papriky změknou. Potom do pánve přidejte připravenou omáčku a nudle. Pomocí kleští obalte nudle a zeleninu v omáčce. Minutu prohřívejte, aby omáčka zhoustla. Odstavte, posypte sezamem a podávejte horké. Zvolte hodnocení Hodnotit jako 1 z 5 Hodnotit jako 2 z 5 Hodnotit jako 3 z 5 Hodnotit jako 4 z 5 Hodnotit jako 5 z 5 Zrušit hodnocení Pro 2-3 osoby redakce Apetitu 20g nudlí soba NA OMÁČKU 2 lžíce sójové omáčky 2 lžíce houbového nebo zeleninového vývaru (nemusí být) 2 lžičky rýžového octa 2 lžičky chilli omáčky sriracha 1 lžíce hnědého cukru NA SMĚS Z PÁNVE 1 lžíce rostlinného oleje 150g hnědých žampionů, na plátky 1 menší brokolice, rozebraná na růžičky  1–2 papriky (mix barev), zbavené semen a nakrájené na proužky cca 150g mraženého hrášku, vyloupaných zahradních bobů či edamame (či směsi)  3 jarní cibulky, bílé a světlezelené části nakrájené na cca 2,5cm kousky 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno 1 lžíce opražených sezamových semínek (černých, světlých nebo směsi) Soukromý Bezmasé Rychlé Oběd Večeře Těstoviny Vaření Hlavní chod Brokolice , Česnek , Hrášek , Jarní cibulka , Paprika , Rostlinný olej , Sójová omáčka , Vývar , Žampiony Do 10 minut Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem Kuřecí křidýlka na thajský způsob Zapékané těstoviny Pikantní losos s harissou a kuskusem 2017/4 redakce Apetitu Veganské recepty Asijská kuchyně Kyselá

    www.apetitonline.cz
  • Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem

    Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem

    Mrkvová krémová polévka může mít řadu podob. Na jaře zkuste tuhle variantu s pestem z medvědího česneku. Vaření 0:20 Velmi snadné 1 Cibuli opečte v hrnci se silným dnem na troše oleje, aby změkla, pak přisypte mrkev, a když začne zlátnout, přisypte čočku, zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte zhruba 20 minut, až bude mrkev měkká a čočka uvařená. 2 Mezitím rozmixujte medvědí česnek s piniovými oříšky, strouhaným parmazánem a trochou oleje a dále mixujte a přilévejte pramínkem olej, než dosáhnete požadované konzistence pesta. 3 Uvařenou polévku rozmixujte dohladka a podávejte ji s pestem, hoblinkami parmazánu a opečenými tousty nebo krutonky. NĚCO NAVÍC Medvědí česnek můžete na lesních stanovištích najít od března do června, sběr listů se ale doporučuje, jen dokud rostlina nezačne kvést, což je zhruba do konce dubna, potom už jsou listy znatelně tužší. Zvolte hodnocení Hodnotit jako 1 z 5 Hodnotit jako 2 z 5 Hodnotit jako 3 z 5 Hodnotit jako 4 z 5 Hodnotit jako 5 z 5 Zrušit hodnocení Pro 4-6 osob redakce Apetitu 1 cibule, nakrájená nahrubo olivový olej na opečení 600g mrkve, nakrájené nahrubo 100g červené čočky 1,5 litru zeleninového vývaru sůl a čerstvě mletý pepř na másle opečené tousty nebo krutonky NA MEDVĚDÍ PESTO svazek medvědího česneku 60g piniových oříšků 60g parmazánu, nastrouhaného + hoblinky k podávání panenský olivový olej podle potřeby Soukromý Bezmasé Pikantní Rychlé Oběd Večeře Polévka Vaření Polévka Cibule , Červená čočka , Medvědí česnek , Mrkev , Olivový olej , Panenský olivový olej , Sýry , Vývar Do 10 minut Opékané nudle soba Kuřecí křidýlka na thajský způsob Zapékané těstoviny Pikantní losos s harissou a kuskusem 2017/4 redakce Apetitu Vegetariánské recepty Zelenina Žádná

    www.apetitonline.cz
  • Ryzlink, svatovavřinecké i rulanda. Valtické vinné trhy znají vítěze

    Ryzlink, svatovavřinecké i rulanda. Valtické vinné trhy znají vítěze

    Vítězem 51. ročníku Valtických vinných trhů je mezi bílými víny Ryzlink vlašský ročník 2016 z vinařství Volařík Mikulov. Mezi červenými víny vyhrálo Svatovavřinecké Chateau Valtice ročník 2015 a ze zahraničních Rulandské bílé z vinařství Golguz v Hlohovci ročník 2017.

    www.tyden.cz
  • Thajské žluté kari s kuřecím masem

    Thajské žluté kari s kuřecím masem

    Tweet Bleskové thajské kari je plné chuti a přímo volá po experimentech. Díky jednoduché přípravě je geniálním řešením ve dnech, kdy po práci potřebujete prostírat k večeři v rekorním čase. Kromě žluté kari pasty můžete použít i zelenou či červenou a kuřecí maso klidně zaměnit za tofu. V případě, že se pustíte do vegetariánské varianty, nahraďte rybí omáčku za sójovou a ujistěte se, že žádná z vámi zvolených přísad neobsahuje krevetovou pastu.   Thajské žluté kari s kuřecím masem Ingredience: 1 lžíce rostlinného oleje 3 lžíce thajské žluté kari pasty 2 hrnky lusků cukrového hrášku, překrojených šikmo napůl 2 velké šalotky, nakrájené nadrobno 1 střední červená paprika, nakrájená na nudličky 400ml kokosového mléka 6 listů kaffirové limety (nemusí být) 1 lžíce třtinového cukru 250 ml vody 450g kuřecích stehenních řízků, nakrájených na nudličky 1 hrnek thajské nebo běžné bazalky, natrhané na kousky 1 lžíce limetové šťávy 2 lžíce rybí omáčky mořská sůl dušená jasmínová rýže k podávání Postup: 1 Do většího rendlíku se silným dnem vlijte olej a rozehřejte ho. Přidejte kari pastu a chvilku míchejte, dokud se nerozvoní. Následně vmíchejte cukrový hrášek, šalotku a papriku. Vlijte kokosové mléko, přidejte kaffirové listy, cukr a 250ml vody a promíchejte. Přidejte kuře a na středním teplotním stupni přiveďte k varu. Přiklopte a vařte 8–10 minut, až bude zelenina měkká. Nakonec vmíchejte bazalku, limetovou šťávu a rybí omáčku. Vypněte a nechte 5 minut stát. Osolte podle chuti a podávejte s rýží. Zvolte hodnocení Hodnotit jako 1 z 5 Hodnotit jako 2 z 5 Hodnotit jako 3 z 5 Hodnotit jako 4 z 5 Hodnotit jako 5 z 5 Zrušit hodnocení Zatím nehodnoceno

    www.apetitonline.cz
  • Zmrzlina s příchutí bůčku? Farmáři přišli na trh s novinkou

    Zmrzlina s příchutí bůčku? Farmáři přišli na trh s novinkou

    Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette.

    www.tyden.cz
  • Snoubení sektů s jídlem. Do akce se zapojí padesát restaurací

    Snoubení sektů s jídlem. Do akce se zapojí padesát restaurací

    Již třetí ročník festivalu sektů a gastronomie začne 18. května ve více než pěti desítkách restaurací po celé České republice. Sektival svým návštěvníkům nabídne různorodá šumivá vína v kombinaci s vybranými pokrmy dle doporučení Davida Krále, dvojnásobného mistra České republiky v sommelierství.

    www.tyden.cz
  • Zápisky z Nového Zélandu

    Zápisky z Nového Zélandu

    V ideálním světě se ráno po svatbě probudíte, královsky se nasnídáte, vstřebáte všechny dojmy, a potom rovnou odjedete na svatební cestu. My jsme si potřebovali pár měsíců odpočinout, já jsem se navíc v zápětí musela začít učit na advokátní zkoušku, takže jsme cestování začali plánovat až někdy kolem Vánoc. Zásadní otázkou je vždycky “kam a kdy”. Poměrně záhy jsme se shodli, že jsme ani jeden ještě nebyli na australském kontinentu. Oba nás lákal Nový Zéland, zelená země s nádhernou přírodou. A taky nám došlo, že je to vlastně tak daleko, že možná právě teď, kdy můžeme cestovat jen sami dva, starat se jen sami o sebe, je ta pravá chvíle, přeci jen těch dvacet hodin v letadle tomu dodává rozměr navíc. Na závěr cesty jsme ještě naplánovali Fiji, o tom ale zase není tolik co vyprávět, to už byla jenom taková třešnička na dortu a odpočinek u moře.  Nemyslím, že by vás bavilo číst podrobný popis, kde jsme všude byli, teda aslepsoň mě by to nebavilo určitě. Proto tu najdete pár mých subjektivních postřehů, tipů a fotek (některé jsou z foťáku, některé z iPhonu, některé fotil Marek - děkuju). Letenky a cesta Cesta je dlouhá, to je sice známá informace, ale je fajn na to myslet a udělat si ji o něco shůdnější, pokud to jenom trochu jde. Letenky jsme koupili u Korean Air s přestupem v Seoulu. Tam jsme z Prahy letěli jedenáct hodin, podívali se do centra, jednu noc se vyspali a pokračovali dalších jedenáct hodin do Aucklandu. Podle mě je to taková ideální proporce, dvakrát jedenáct hodin, když se mezitím vyspíte v normální posteli, se dá v klidu přežít. Dá se to samožřejmě přežít i v kuse, ale úplně bych to podstupovat nechtěla. Jsem moc ráda, že jsem Seoul viděla, miluju ten pocit, kdy ráno ještě snídáte doma a na večeři se octnete v úplně jiné kultuře. Město jako takové mě neoslovilo tak, že bych si řekla, že tam určitě musím brzy znovu. Možná jste tam třeba někdo strávil delší dobu a je to váš zamilovaný kus naší planety, na mě to působilo trochu moc šedivě, betonově, neosobně, ale určitě to bylo i ročním obdobím a tím, že poprchávalo a tím, že to byla skutečně blesková návštěva. Každopádně korean bbq neurazí určitě nikoho a je to moc hezká společenská událost. Cestování po Zélandu My jsme si na cestování půjčili tzv. campervan s tím, že se v něm budeme dopravovat a zároveň i spát. Upřímně řečeno, teď zpětně mám pocit, že se tam ani jinak úplně cestovat nedá. Resp. samozřejmě dá, ale tohle je opravdu nejpohodlnější a nejvíc rozšířený způsob. Poskytne vám to úžasnou svobodu. Když si stáhnete aplikaci campermate, budete vědět, kde je jaký kemp, kde můžete být úplně zadarmo, kde se platí apod. Ve volné přírodě se parkovat a spát nesmí, hrozí za to pokuta 200 NZ dolarů (1 NZD k dnešku cca 15 Kč), což je podle mě správně, protože to množství turistů by se nakonec chtě nechtě podepsalo na přírodě, která je to, za čím tam jedete. Ale i tak se tam dají najít neuvěřitelná místa, kde se spát může a navíc bez stresu a legálně. My jsme pár nocí strávili přímo na pláži, pár nocí u jezer a budu si to jisto jistě pamatovat, protože to byl jeden z nejkrásnějších zážitků vůbec.  Auto jsme měli dobře vybavené vším na vaření a na spaní. Netuším, jestli je to standard nebo ne, ale skoro bych si tipla, že ano. Nemusíte s sebou složitě vláčet spacák, my jsme v autě měli ledničku, plynový vařič a dostatek nádobí i na průměrně složitý kulinářský počiny. Každý večer jsme si museli rozestlat naši postel pro dva, na to jsme už ale měli takový sehraný postup a měli jsme to hned hotové. Jídlo Jídlo je kapitola sama pro sebe. Osobně mi to přišlo jako mix absolutní Anglie s trochou typickýho severoamerickýho stylu. Špatná zpráva je, že to, co se povětšinou nabízí v restauracích není nic, z čeho bych byla u vytržení, navíc pokud nechcete přibrat pár kilo, po pár dnech zjistíte, že je lepší si nakoupit čerstvé suroviny a udělat si to po svém. Nutno podotknout, že z velkých měst jsme byli akorát ve Welingtonu a Christchurchi a nepochybuju o tom, že třeba v Aucklandu a ostatních větších městech budou restaurace, které za to stojí. Určitě si dejte fish and chips, který nabízí na každém rohu a je to taková klasika, která k tomu patří. Další věc, co stojí za to, jsou jejich kavárny, kafe bylo skvělý snad všude a na mrkový dort si rychle uděláte závislost. Obecně nás prostě ale nebavilo jíst burgery, pie, hranolky, pizzu a další ne moc zdravý věci, tak jsem z toho povětšinou udělala takový foodloverův koutek na cestách. Navíc doma na vaření nemám tolik času a vaření v přírodě je moje velká láska. Další problém je, že v těch nejodlehlejších koutek jste rádi, že narazíte na supermarket natož na fajn restauraci. A tak jsme si užili grilování, čerstvý saláty, jehněčí, lososa, kterýho chovají v jezerech a prostě všechno, co nás napadlo, bylo to po většinou lokální a zvládla jsem to v těch podmínkách uvařit. Párkrát jsme zastavili u silnice, koupili si přímo od farmáře čerstvá vejce a zeleninu, což byla vůbec ta nejlepší snídaně.  Počasí V březnu na Zélandu začíná podzim, což znamená chladnější teploty a víc deště, samozřejmě ale jako všude to neplatí paušálně. Je to taková vedlejší sezona, která nám úplně vyhovovala, opravdu hodně pršelo všeho všudy asi jen jednou a 17 - 20 stupňů je třeba pro mě osobně skvělá teplota, navíc sluníčka jsme si užili taky dost. Samozřejmě ale je to o štěstí - jako vždycky a všude. Mých top 7 Obecně nedokážu říct, který ostrov se mi líbil víc, jestli severní nebo jižní, oba měly něco do sebe. Tady je seznam míst, která se mi do paměti zaryla víc, než ta ostatní. Marlborough a vinice  Nádherná vinařská oblast zalitá sluncem. Kupte si ve vinarštví Yelands v Seddonu láhev nebo dvě a dají vám malou mapku a nechají vás projet samotné přímo mezi jejich vinicemi s výhledem na pobřeží, to byl pro mě zážitek. Vinice jsou taková moje slabost, dokážu tam někde stát na kopečku  třeba hodinu a jen tak se rozhlížet po těch pravidelných řádkách. A tady byly tak privedlný, jako kdyby je udělali podle pravítka.  Glow worms Přiznávám, byla jsem ze začátku skeptická. Hledat po tmě svítící červy mě nelákalo, o to víc mě to nakonec nadchlo. Na Zélandu je víc míst, kde je najdete, my zajeli do McLaren Falls Park. Po setmění si vezmete baterku a vyrazíte k potoku nebo k malém vodopádu, když budete mít štěstí, najednou se před váma rozprostřpu stovky světlíček v úplné tmě. Larvy jako takové vůbec neuvidíte, jsou opravdu tak miniaturní, že vám to ani nedojde :) Je to spíš jak kdyby tam někdo rozvěsel taková malá vánoční světýlka. Vyrazilo mi to dech, navíc když se z larvy vylíhne brouk, za pár dní zemře, protože nemá ústní otvor a nemůže jíst. Ještě pár dní potom jsem přemýšlela, jak to ta příroda vlastně myslela. Mount Cook  Nejvyšší hora Nového Zélandu. Pokud nejste horolezci, tak na ni nevylezete, můžete ale projít hezký tříhodinový trek a nabažíte se jí do sytosti. Nakonec ji uvidíte velkolepou před sebou i s jezírkem, ve kterém plavou kry - alespoň dvě tam byly :) Výhled na Wanaku - Roys peak  Nenechte se zmást, na tenhle kopeček a zase dolů půjdete asi pět hodin. Je odstud nadherný výhled na jezero a městečko Wanaka. Když už budete ve Wanace, mrkněte se na ten jediný strom, který tam v jezeře osamocený stojí. Tongariro Alpine crossing  Tady jsme měli trochu smůlu a tak půl cesty mrholilo a byla mlha. Trek trvá osm hodin a prochází neskutečnou přírodou, vidíte vysoké hory sopečného původu, jezera, zabarvená geotermální jezírka a nakonec máte ze sebe radost, že jste to zvládli (teda alespoň já) Banskův poloostrov a Akaroa  Pohádková krajina, co mi trochu připomínala Skotsko, ukryté pláže, majestátní útesy a výhledy na moře, k tomu moc sympatické město Akaroa, kde se cítíte opravdu jako u moře. My jsme nazpátek odlétali z Christchurche a tohle byla taková sympatická a pohodová tečka za celým výletem. Hobitín  Váhala jsem, jestli ho sem zařadit. Špatnou zprávou je, že to je dost turistická záležitost, kterou v sezóně projde několik tisíc lidí. Když už jsme tam ale v okolí byli, zajeli jsme tam a vlastně toho nelituju. Krajina tam je opravdu neskutečně malebná a pokud jste četli nebo viděli Pána Prstenů, myslím, že se vám to bude líbit. Chvílema jsem měla pocit, že všechny ty kopečky, stromy, rybníčky tam snad někdo musel namalovat. A pár tipů navíc: Než poletíte na Zéland, umyjte si dobře trekové boty, stan, prostě cokoliv od hlíny, co si berete s sebou. Mě tahle informace musím říct úplně udivila, když jsem ji slyšela poprvé. Hned ze začátku vás totiž cěká tzv. biosecurity kontrola, na které vám zkontrolujou podrážky a kufr, jestli v něm nevezete nějaké rostliny, semena, syrový maso a tak. Když si umyjete podrážky normálním kartáčem, bude to v pohodě, já jsem dokonce dostala pochvalu.  Pokud budete autem přejíždět z jednoho ostrova na druhý, vyjde vás to asi na 250 NZ dolarů a cestu si musíte předem zamluvit (jezdí tam dvě společnosti - Blueline a interislander, tak se mrknětě k nim na web). 

    www.foodlover.cz
  • Neobvyklé gesto. Muž v restauraci zanechal obrovské spropitné

    Neobvyklé gesto. Muž v restauraci zanechal obrovské spropitné

    Zákazník jedné restaurace v Chicagu byl s večeří nejspíše více než spokojen, když na důkaz toho v podniku zanechal 2000 dolarů - jako spropitné. Štědrý klient zaujal nejen americká média; i agentura AFP poznamenala, že většina Američanů se spokojí se spropitným dosahujícím maximálně pětiny sumy na účtu, v Chicagu šlo ale o "dýško" ve výši 260 procent útraty.

    www.tyden.cz
  • Vinaři přihlásili na soutěže 708 vín. Šampiona zvolí v pátek

    Vinaři přihlásili na soutěže 708 vín. Šampiona zvolí v pátek

    Vinaři ze 128 vinařství letos přihlásili do jedné z nejstarších vinařských soutěží, kterou jsou Valtické vinné trhy, 708 vín. Šampioni 51. ročníku budou vyhlášeni v pátek, sdělili zástupci organizátora.

    www.tyden.cz
  • Tipy na víkend: Karneval chutí a Gril a pivo

    Tipy na víkend: Karneval chutí a Gril a pivo

    Karneval chutí Ostrava 20.–22. 4. 2018, Výstaviště Černá louka, Ostrava Karneval chutí Ostrava 2018 je pestrá nabídka výborného jídla, pití, ochutnávek, kávy, koštu vína, kuchařské show a různých gastronomických lahůdek, které potěší i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Na letošní kuchařské show se předvede uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář, takže to bude opravdu velká podívaná a zážitek! Více o prodejcích a programu najdete ZDE . Vstupné: dospělí 70 Kč, děti, důchodci, držitelé ZTP 40 Kč Gril a pivo 21. 4. 2018, pivovar Staropramen, Praha 5 – Smíchov Na dvoře pivovaru Staropramen proběhne 21. 4. food festival Grill a pivo.  U více než sedmdesáti stánků budou moci návštěvníci ochutnat pečené, grilované a BBQ speciality. Zlatým hřebem bude obří gril, kde se bude točit více než čtyřsetkilový býk, který byl předtím několik dní naložen ve speciálním láku. Sládkové z pivovaru uvařili pro tuto příležitost pivo, které se nejkratší možnou cestou dostane rovnou k čepu. Dále budete moci ochutnat pivní speciály typu Ale nebo Ipa, mexické nebo belgické pivo. Vstupné: 50 Kč (děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP zdarma) Tweet Tweet redakce Apetitu 0 Středa, Duben 25, 2018 - 11:45

    www.apetitonline.cz
  • Vinař Valihrach opět zabodoval. Získal titul World Champion

    Vinař Valihrach opět zabodoval. Získal titul World Champion

    Vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku získal titul World Champion na mezinárodní vinařské soutěži ve slovinské Lublani, která patří k nejstarším evropským soutěžím.

    www.tyden.cz
  • Produkce piva v ČR loni klesla. Může za to protikuřácký zákon?

    Produkce piva v ČR loni klesla. Může za to protikuřácký zákon?

    Po pěti letech růstu loni výstav českých pivovarů meziročně klesl. Snížil se o 0,7 procenta na 20,32 milionu hektolitrů kvůli poklesu výroby pro domácí trh. Prodeje v Česku se snížily o 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů.

    www.tyden.cz
  • 2018/5

    2018/5

    18. Duben 2018 Díky květnovému vydání Apetitu se seznámíte s trendem zero waste , naučíte se zmenšit objem odpadu i ušetřit peníze, a při tom všem se ještě skvěle najíst! Můžete si také uvařit některý z lahodných pokrmů plných svěží jarní zeleniny , připravit úžasnou víkendovou snídani (nejen) pro dva, upéct nejjednodušší koláče na plech či pod vedením Petry Stahlové využít všechny své dosavadní vědomosti a dovednosti a připravit luxusní skleničkové dezerty . Pokud vás krásné počasí táhne ven, můžete s Gastrokroužkem vyrazit na výlet vlakem. S májovým Apetitem si poslední jarní měsíc vychutnáte opravdu naplno! Apetit, napsáno s chutí. Zero waste kuchyně Třídění odpadků je už samozřejmost, je proto načase posunout se dál, k domácnosti, kde skoro žádné nebudou. Naučíme vás zmenšit objem odpadu i ušetřit peníze, a při tom všem se ještě skvěle najíst! Škola francouzské cukrařiny Cukrářka Petra Stahlová tentokrát ukáže, jak jednoduše připravit efektní sladké pohoštění na jakoukoli party v podobě skleničkových dezertů. Zopakujete si postupy, které už znáte, a naučíte se i spoustu nových věcí. Na plech! Oprášili jsme recepty ze zápisníků a rodinných kuchařek naškrábané dětskou rukou i vykroužené úhledným písmem našich maminek a babiček a vdechli jim nový život. Výsledkem jsou báječně jednoduché koláče jako stvořené k nedělní kávě! Jarní zelenina V květnu si konečně můžeme začít pořádně užívat tuzemskou zeleninu a otevírá se cesta k opravdu pestrým kombinacím. Jestli byste něco neměli minout, pak je to chřest v jeho vrcholné sezoně. A i když to může vypadat podivně, nejlepší mrkvové zákusky jsou ze šťavnatých jarních mrkviček. Tweet Apetit 5/2018

    www.apetitonline.cz
  • Vinný dům z Bzence letos vyrobí 3,5 milionu litrů vína

    Vinný dům z Bzence letos vyrobí 3,5 milionu litrů vína

    Kolem 3,5 milionu litrů vína a 100 tisíc litrů přírodních ovocných šťáv z různých odrůd hroznů i z tuzemského ovoce vyrobí letos společnost Vinný dům ze Bzence na Hodonínsku.

    www.tyden.cz
  • Zbytkoláda aneb Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad

    Zbytkoláda aneb Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad

    Potravinová banka v Praze a pro Středočeský kraj dostává každý den čerstvé ovoce a zeleninu z prodejen a distribuuje ji ze svých skladů ve Zdibech a Hostivaři svým klientům, mezi které patří například Naděje, Charita, Armáda spásy, Červený kříž, Diakonie, Klokánek, Nízkoprahová centra, Azylové domy a několik dalších. Některé řetězce před víkendem zaznamenají, že některá zelenina a ovoce zůstane nevyužitá, proto je pravidelně zpracovávána, aby se z ní nestal odpad a měla další využití. „Děláme buď zavařeniny, nebo kompoty, čalamády, tak aby nezůstaly žádné zbytky, aby zelenina a ovoce byly spotřebovány a přinášely užitek. Proto tomu říkáme Zbytkoláda, že to je vlastně výrobek ze zbytků, které by se jinak staly odpadem,“ vysvětluje Věra Doušová, předsedkyně pražské a středočeské potravinové banky. Společnými silami bylo za jeden den zpracováno 700 kg ovoce a zeleniny . Všechny sklenice měly obecné označení Zbytkoláda . Použity byly rodinné recepty, tradiční i moderní, a marmeládami, džemy, kompoty, čalamádami a dalšími variacemi upravené zeleniny a ovoce se naplnilo dvě stě sklenic. S potravinovou bankou spolupracuje mnoho velkých řetězců, mimo jiné i přes 150 prodejen Tesco. „Velmi vítáme tuto aktivitu se Zbytkoládou, kdy ovoci, zelenině a dalším potravinám dáváme další šanci,“ uvedl Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesco. Příběh Zbytkolády najdete ve videu zde : https://youtu.be/ADgl7mxw-Hk   Tweet Tweet redakce Apetitu 0 Čtvrtek, Duben 19, 2018 - 15:30

    www.apetitonline.cz
  • Vsetín vydá svou vlastní kuchařku. Lidé posílají recepty

    Vsetín vydá svou vlastní kuchařku. Lidé posílají recepty

    Recepty z kysaného zelí, brambor a zejména na tradiční valašskou polévku kyselici posílají lidé v těchto dnech na vsetínskou radnici. Město chystá s partnerským městem Trenčianské Teplice kuchařku regionálních specialit z Valašska a Trenčiansko-Teplicka.

    www.tyden.cz