Kyperský sýr halloumi je perfektní do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
www.vareni.czKvíz: Rozlišíte mango od papáji a mišpuli od salaku? Poznejte ovoce jen z fotky a stručného popisku
Na stole ho možná poznáte podle vůně nebo chuti, ale co když vám někdo ukáže jen detail nebo nějakou netypickou exotiku? Náš kvíz prověří vaše oko i znalosti. Od klasických druhů ovoce až po exotické plody, které jste možná viděli jen na Instagramu. Tipnete si správně?
www.apetitonline.czJak na fantastickou domácí citronádu, která se stane rodinným pokladem?
Když vám život nadělí citrony, udělejte z nich citronádu. A ne jen tak nějakou, tu nejlepší! Ve dnech, kdy se i jen bojíte podívat na teploměr, protože vám rtuť stoupá doslova před očima, a aktivity omezujete na nutné minimum, pokud se neodehrávají u bazénu, je citronáda ten nejlepší nápad. A že jde o vodu s citronem, tak proč se tomu věnujeme déle, než je nutné? Asi vám nemusíme říkat, že fantastických obměn a variací existují desítky a vodou s citronem to jen začíná!
www.apetitonline.czŽitný zákvas: Poctivý základ pro žurek i kyselo zvládnete snadno a s minimem surovin
Žitný zákvas je tradiční ingredience, která vdechne chuť i charakter nejedné polévce. Zatímco v Polsku bez něj nepřipraví żurek, u nás si s ním výtečně rozumí třeba kulajda, kyselo nebo také zelňačka. Zákvas přitom zvládnete připravit doma z pár základních surovin – a když víte, jak na to, bude vás bavit i jeho jednoduchá fermentační magie. Poradíme vám, jak ho připravit, co dodržet, čemu se vyhnout a jak ho využít v kuchyni.
www.apetitonline.czOvocné dorty: Od jednoduchých dortů ke kávě až po vyšperkované krasavce na narozeninovou oslavu
Rychlý moučník, nebo něco slavnostního? Ovocné dorty zvládnou obojí. Někdy stačí pár jahod, trocha krému a jednoduchý korpus. Jindy je to větší práce, ale výsledek stojí za to. Bez ohledu na obtížnost mají tyhle dorty jedno společné: skvěle vypadají, ještě líp chutnají a hodí se skoro ke každé příležitosti.
www.apetitonline.czKousek Řecka na břehu Vltavy: Vladimiros ze Soluně přivezl do Česka recepty své babičky
Jedno odpoledne. Jedna zatáčka u Davle. A najednou se vám zdá, že místo podél Vltavy míříte k Egejskému moři. Stačí zabočit z hlavní silnice a ocitáte se v jiném světě – v řecké taverně s duší. Vůně pečeného masa a modrobílý interiér probouzí vzpomínky na dovolenou. Vítejte v Taverně Thessaloniki, kde vám Řecko naservírují bez zbytečného patosu – ale s opravdovostí, která se pozná po prvním soustu.
www.apetitonline.czVíkend s Apetitem: Retro saláty, na které jsme (ne)zapomněli. Proč si i dnes dát rajčatový s cibulí a okurku s jogurtem?
V záplavě Caesarů, fancy bowlí, avokád a exotických dresinků občas zapomeneme, že salát může být i úplně obyčejný. Někdy stačí rajče, cibule a špetka soli. Nebo nastrouhaná mrkev s jablkem. Saláty, které neohromí složením, ale chutnají jako vzpomínky na dětství nebo letní oběd u babičky. Možná už se doma moc často nedělají, ale rozhodně by neměly ze stolů zmizet úplně.
www.apetitonline.czMalinový drobenkový koláč
1 Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C (horkovzdušná). Vymažte máslem plech na pečení. 2 Do mixéru dejte mouku, cukr, máslo a špetku soli a krátce promixujte, dokud těsto nebude připomínat strouhanku. Přidejte opatrně vajíčka a jen je se směsí promíchejte. Těsto přendejte na plech a vyválejte. 3 V míse smíchejte mouku, vločky, cukr, skořici a citronovou kůru. Pak do směsi prsty zapracovávejte máslo, dokud nevytvoříte drobenku. 4 Těsto posypte hrubou moukou a pokryjte rovnoměrně malinami. Ty zasypte drobenkou tak, aby skryla veškeré ovoce. 5 Pečte v předehřáté troubě 20 minut, pak ztlumte troubu o 20 °C a dopékejte dalších 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Nechte koláč půl hodiny chladnout, pak jej nakrájejte na čtverce, sundejte z plechu a nechte úplně zchladnout. Ve vzduchotěsném obalu vám vydrží dva dny.
www.apetitonline.czDon Papa Premiere je oficiálním koktejlem karlovarského festivalu. Podle našeho videa si ho můžete udělat i doma
Karlovarský festival je kulturní událostí začátku léta a je už tradicí, že každý ročník má svůj signature koktejl. Letos se jím stal Don Papa Premiere, který voní díky filipínskému rumu a ananasové šťávě po exotických dálkách. Jak si ho umíchat klidně na domácí party vás naučí ambasador značky Marek Štochl.
www.apetitonline.czKam vyrazit o víkendu? Na meruňkový či levandulový festival i do zámecké kuchyně
www.apetitonline.czSalmon Rice Bowl: Hit TikToku i dokonalá symfonie chutí v jediné porci. Nevěříte? Máme pro vás recept, který vás přesvědčí
V posledních letech se Salmon Rice Bowl stal opravdovým fenoménem. Slogan „snadné, zdravé a chutné“ jej vystihuje dokonale. Jde o misku rýže s křehkým lososem, zeleninou a nesmí chybět ani omáčka. Populární je tento pokrm především díky videím influencerky Emily Mariko, která z obyčejného zbytku lososa a rýže vytvořila virální trend.
www.apetitonline.czAngreštový Eton mess s bezinkovým krémem
Lehce obměněný Eton mess – jahody jsme vyměnili za červený angrešt a další chuť dodala bezinková šťáva. Lehký bezlepkový dezert z ovoce, šlehačky a sněhových pusinek. Jako stvořený pro letní dny, kdy i od dezertu očekáváme patřičné osvěžení.
www.apetitonline.czČesko očima turistů: Bublanina, koláče a ovocné knedlíky ke svačině jsou podle nich absolutním hitem
Otázku „co ochutnat v České republice“ si klade nejeden turista. Když se ale zeptáte TasteAtlasu, světového průvodce jídlem, dostanete překvapivě sladkou odpověď. Mezi pivo a guláš se vyšvihla trojice dobrot jako z babiččiny kuchyně: bublanina, ovocné knedlíky a koláče. Lepší vizitku si česká kuchyně snad ani nemohla přát.
www.apetitonline.czDokonalost angreštu v anglickém krému do skleničky aneb Jak na gooseberry fool
Nevíte, co s angreštem? A znáte gooseberry fool? Tenhle anglický letní dezert z angreštu, smetany a cukru je neskutečně jednoduchý, lehký a přitom tak lahodný... Jde o krém s jemně nakyslou chutí, který je v horkém odpoledni zkrátka nepřekonatelný.
www.vareni.czNejlepší jídla do veder: 7 rychlých a lehkých receptů, které vás osvěží a nezatíží
Když teploty šplhají ke třicítce, hledáme lehké, svěží a rychlé recepty. Potřebujeme zasytit, ale příliš nezatížit trávení. Poradíme vám, jaké suroviny vybírat, co z hlediska výživy, počasí i vaření dává smysl — a přidáme sedm receptů, které se hodí do letní kuchyně.
www.vareni.czProč je potřeba nechat vypotit cuketu a jak dlouho to trvá? Jednoduchý trik zbaví cukety vody i hořkosti
Starý vtip na téma, jak se v létě zdraví zahrádkáři otázkou „Čau, nechceš cuketu?“, na pár týdnů opět přestává být vtipem, ale realitou všedních dní. Co nevidět polezou cukety skrz ploty až k sousedům, takže rozhodně není od věci připomenout si jedno ze základních pravidel: Cuketa se musí nechat vypotit. Proč?
www.apetitonline.czČeši a Slováci u jednoho stolu: Co nás spojuje, co dělí – a recepty plné vzpomínek
Slovensko. Blízké a důvěrně známé (nebo si to aspoň myslíme). Jezdíme tam na hory, na prázdniny i za rodinou – a jen málokdo ho bere jako cizinu. Jenže stačí otevřít jídelníček a začnete pochybovat, jestli jsme si opravdu tak podobní. Zeptali jsme se místních, jak se u nich doopravdy jí. A máme pro vás i dva rodinné recepty, které vás možná překvapí víc než počet hostů na slovenské svatbě.
www.apetitonline.czNejlepší recepty z meruněk: Domácí knedlíky, bublanina i džem jako od babičky
Meruňky už pomalu začínají dozrávat na našich zahrádkách. Jejich krátkou sezónu je třeba si dostatečně užít a nejlépe je také zamrazit, připravit z nich marmeládu či kompot. Ale kromě toho máme pro vás i prověřené recepty na výborné knedlíky z bramborového těsta a smetanové koláče, které vám budou mizet pod rukama.
www.vareni.czOkurkové blaho po bulharsku: Tarator je ta nejlepší studená polévka do veder
Chlazená bulharská polévka tarator umí ve vedru zachránit. Připravuje se za studena z bílého jogurtu, okurky, česneku, kopru a vlašských ořechů. Zní to jednoduše? Taky že je! A přitom tohle geniální jídlo potěší, osvěží a zasytí. Ukážeme vám, jak si tarator připravit doma i jak jeho chuť trochu obměnit.
www.vareni.czKde v Praze mají nejlepší kynutý koláč? Otestovali jsme 4 podniky a máme vítěze!
Klasické kynuté koláče jsou národním pokladem. Hebké kynuté těsto, bohatá náplň a hrst drobenky, rozinek či mandliček z nich dělají neodolatelný kus české národní historie, který milují i cizinci. Pokud se vám je ale nechce zrovna péct, je dobré mít tip na místo, kam si na ně kdykoliv dojít a pochutnat si na mistrovském kousku – a MasterChef Robin Nguyen to otestoval pro vás za vás.
www.apetitonline.cz